Elektromagnetische straling en elektrische schokken mogelijk verhoogd risico op ALS

Mensen die door hun werk jarenlang worden blootgesteld aan elektromagnetische velden of elektrische schokken, zoals elektriciens en lassers, hebben mogelijk een licht verhoogde kans op ALS. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat door het ALS centrum is uitgevoerd in drie Europese landen, waaronder Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het internationale tijdschrift American Journal of Epidemiology.

Bovengemiddelde blootstelling aan elektromagnetische velden komt voornamelijk voor bij beroepen waarbij veel en dichtbij elektrische apparatuur wordt gewerkt. Voorbeelden zijn elektriciens, lassers, piloten en treinmachinisten. Bij de vergelijking tussen ALS-patiënten en controlepersonen bleken mensen met ALS vaker te zijn blootgesteld aan elektromagnetische velden dan mensen zonder ALS.

Het vaker krijgen van elektrische schokken op de werkvloer gebeurt bijvoorbeeld bij elektriciens, lassers, monteurs en conciërges. Ook elektrische schokken bleken vaker voor te komen bij mensen ALS dan bij controlepersonen.

De kans om ALS te krijgen blijft echter heel klein. Hoe deze blootstellingen het risico op ALS kunnen verhogen is onduidelijk. Ook daar is verder onderzoek voor nodig.

Lees HIER meer.