EMA komt naar Nederland, kansen voor patiëntenorganisaties?

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist in 2019 van Londen naar Amsterdam. Het EMA verlaat Londen doordat het Verenigd Koninkrijk heeft besloten zich terug te trekken uit de Europese Unie (Brexit). Op 13 december bezocht bestuurslid Ruud Kolijn het symposium van PGO Support en CBG ‘EMA komt naar Nederland: kansen voor patientenorganisaties?’

 

Allereerst was er een korte inleidingen over het proces van toelating geneesmiddelen en hoe patiëntenorganisaties kunnen participeren in het werk van CBG en EMA.

 

EMA

Het proces van toelating geneesmiddelen staat kort verwoord op www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/geneesmiddelenontwikkeling en op de website van de EMA. Er is een groot aantal commissies actief bij EMA en die werden toegelicht. Ook dit is te vinden op de website van EMA.

 

CBG

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt namens de Nederlandse overheid de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Het CBG is medeverantwoordelijk voor de geneesmiddelentoelating in de Europese Unie en eindverantwoordelijk voor de Nederlandse markt.

 

Patiëntenorganisaties

Als individuele patiënt kun je je registreren om deel te nemen aan de activiteiten van de EMA. Dat vergt echter nogal wat inzet en tijd, want je neemt niet alleen deel voor je eigen patiëntengroep en het gaat slechts om enkele vertegenwoordigers per land.

Patiëntenorganisaties kunnen zich laten vertegenwoordigen door hun internationale organisatie mits deze op de website van EMA voorkomt als ‘eligible’ organisatie. APC gaat dit na.

 

Het CBG streeft naar meer direct contact met patiënten en hun organisaties en staat open voor alle mogelijke vragen. Dit gaat APC zeker benutten.

 

De komst van EMA naar Nederland brengt meer mogelijkheden om actief en face to face in contact te komen met medewerkers van de EMA. APC gaat daar zeker gebruik van maken.