Reizen met een lichamelijke beperking, vakantiewijzer

Met een functiebeperking onbezorgd op vakantie? Kan dat? Deze vakantiewijzer geeft u een idee van de mogelijkheden voor mensen met een beperking om op vakantie te gaan. Het overzicht is niet volledig, maar het kan u hopelijk op weg helpen de vakantie te vinden die bij u past.

 

Je zit in een rolstoel en van je vakantie verlang je meer dan een hotel zonder drempels. Probleem? Is er keuze?

 

Er is een ruim aanbod van accommodatie met aangepaste kamers, zorgvakanties en thema- of doe-vakanties waarbij rekening wordt gehouden met rolstoelers. Bijvoorbeeld een welnessweekje in een luxe omgeving, een cruise naar IJsland, lekker creatief bezig zijn, een safari in Afrika.

 

Vermoeide mantelzorger?

Een belangrijke taak, maar soms ook zwaar. Dan is het heerlijk om af en toe samen vakantie te vieren terwijl anderen de zorgtaken overnemen. Wat is er dan fijner om samen met vakantie te gaan, net als vroeger? In veel gevallen staat er een team klaar dat de zorg volledig uit handen neemt. Ook kunt u verblijven in hotels die niet onder doen voor ‘gewone’ hotels, maar met de nodige aanpassingen. Zodat u samen zorgeloos kunt genieten.

 

Verschillende eisen

De behoeften van elk persoon met een beperking anders is, een persoon met een handicap is namelijk niet gelijk aan alle andere personen met een handicap. Er zijn namelijk net zoveel verschillende handicaps als dat er personen met een handicap zijn. Reizigers met een beperking moeten specifiek hun eisen en beperkingen aangeven bij het vinden en boeken van een geschikte hotel, reis, vlucht en/of huurauto.

 

De volgende tips en bronnen zijn opgesteld om reizigers met een handicap en hun metgezellen te helpen aan een onbezorgde vakantie zonder beperkingen:

 

Reistips voor personen met een beperking

  1. Bel altijd vooruit

Dienstverleners zijn in de meeste gevallen wettelijk verplicht om reizigers met een speciale behoeften tegemoet te komen. Vaak hebben deze dienstverleners wel tijd nodig om deze regelingen te treffen. Het is daarom handig om al bij het reserveren aan te geven wat de behoeften zijn en de reisorganisatie ruim 48 uur voor aankomst te bellen om te controleren of er voldaan is aan jouw verzoeken.

 

2.Verstrek genoeg informatie

Wees duidelijk bij het beschrijven van jouw beperking en/of handicap. Niet alle reisorganisaties zijn bekend met de ‘’jargon’’ van toegankelijke reizen of begeleide reizen, ook zijn ze mogelijk ook niet bekend met de medische termen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk details door te geven, denk hierbij aan wat wat je wel kan/ mag en en niet kan/ mag. Maak het vooral niet minder belangrijk en verstrek zoveel mogelijk informatie. Hoe meer informatie een reisorganisatie heeft hoe beter ze je kunnen ontvangen. Mochten er bepaalde beloftes worden gedaan door deze reisorganisaties, zorg dan dat dit schriftelijk bevestigd wordt. Zo heb je die gemaakte afspraken/ beloftes op papier en kan er ook geen sprake zijn van miscommunicatie.

 

3 Bespreek de reis vooraf met je arts

 

Jouw arts is bekend met jouw beperking en kan vaak maatregelen voorschrijven zoals hoe om te gaan met een lange vlucht, beperkte medische faciliteiten, het niet beschikbaar zijn van medicijnen op recept en andere mogelijke valkuilen. Door het bespreken is jouw arts er ook meteen van op de hoogte dat jij op vakantie gaat.

 

4 Zorg in het buitenland

Reis met een verklaring van jouw arts, bij voorkeur op briefpapier, over jouw toestand, medicijnen, mogelijke complicaties, speciale behoeften en andere relevante informatie. Zorg ervoor dat je een nummer hebt waar jouw arts (of een andere medische professional) op elk uur van de dag in een noodsituatie bereikt kan worden. Zorg daarnaast ook dat jouw medische waarschuwingsinformatie zich op plaats bevindt die makkelijk te vinden en in buurt is van jouw identificatie. Het is ook handig dat je goed op voorhand weet hoe het zit als je in het buitenland zorg nodig hebt. Niet alleen waar je terecht kan maar ook of je zorgverzekering die buitenlandse zorg vergoed.

 

5 Zorg voor voldoende medicijnen

Het is handig om altijd iets meer medicijnen mee te nemen dan nodig is, de experts adviseren minimaal 1 extra compleet pakket aan medicatie. Neem de medicijnen mee in originele verpakkingen en bewaar deze in je handbagage. Vergeet ook niet vooraf een medische verklaring aan te vragen bij de apotheek, mogelijk dat sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en niet toegestaan zijn in het buitenland.

 

6 Controleer vaccinatieadvies

Het is verstandig om het vaccinatieadvies op te vragen van betreffende land, dit omdat je misschien wel extra vatbaar bent voor infectieziekten. Dit kan via: www.zorgverzekeringsanalyse.nl

 

7 Zorg voor contactgegevens van naasten en/ of familie

Zorg altijd dat je de gegevens van de te bereiken personen in noodgevallen bij je hebt. Laat deze personen ook weten dat je op reis gaat en dat zij je contactpersoon in geval van nood zijn. Noteer deze gegevens ook bij de reisorganisatie waar je mee reist en accommodatie waar je verblijft.

 

8 Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering

Controleer op voorhand of jouw hulpmiddelen wel verzekerd zijn. In sommige gevallen zijn vliegmaatschappijen voor een deel aansprakelijk voor de schade aan een hulpmiddel tijdens een reis. Maar mocht je reizen met een ander vervoermiddel of in land van bestemming schade hebben dan is het fijn om hier ook verzekerd voor te zijn.

 

9 Hulphond of blindengeleidehond

Mocht je een hulphond of blindengeleidehond meenemen op reis, zorg dan dat je in bezit bent van de juiste documenten.

 

10 Op het vliegveld

Neem 48 uur van te voren contact met de luchtmaatschappij om de gewenste assistentie aan te vragen. Wees op de dag van vertrek ruim op tijd voor jouw vlucht om in te checken, door de beveiliging heen te komen en de gate te bereiken. Houd rekening met twee uur voor een vlucht binnen de EU aan en drie uur voor een vlucht buiten de EU.

 

Deze reistips en meer op derolstoelgangers.nl/

 

 

Overzichtswebsites

www.meevakantiewijzer.nl/vakanties-voor-volwassenen-met-een-lichamelijke-beperking

www.deblauwegids.nl/ 

 

Specifieke reisorganisaties

srg.nl/

www.challengeresorts.org/

www.atlasvanzorgvakantie.nl/

www.mundoradoreizen.nl/

www.vz-zorgvakanties.nl/

www.buitenhof.nl/

www.aangepaste-reizen-vakanties-voor-gehandicapten.org/

www.buitengewoonreizen.nl

www.makemyholiday.nl/reis-subthema/reizen-met-een-lichamelijke-beperking-44

www.sunweb.nl/vakantie/reisinfo/mindervaliden

www.drietour.nl/reizen-voor-mensen-met-een-lichamelijke-beperking

www.picturevakanties.nl/