X

Vernieuwde website Overpalliatievezorg.nl

12 oktober 2021

Overpalliatievezorg.nl: dé plek voor betrouwbare informatie wanneer je niet meer beter wordt.

Als je gehoord hebt dat je niet meer beter wordt, dan kun je rekenen op palliatieve zorg. Deze zorg is niet meer gericht op genezing, maar heeft als doel het leven in deze onzekere periode zo comfortabel mogelijk te maken. Als patiënt en naaste kun je vragen hebben over palliatieve zorg. Bijvoorbeeld net na het slechtnieuwsgesprek met de arts, maar ook op andere momenten. De vernieuwde website overpalliatievezorg.nl kan je hierbij helpen. Het is dé plek voor betrouwbare informatie, persoonlijke verhalen en hulp in de palliatieve fase.

Wat is palliatieve zorg?

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet goed weten wat palliatieve zorg is en soms ook niet beseffen dat zij zelf in de palliatieve fase zitten. Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn (bijvoorbeeld door  uitgezaaide kanker, ALS, COPD of dementie), maar ook voor kwetsbare ouderen. 

Vaak wordt palliatieve zorg verward met terminale zorg. Het verschil is dat palliatieve zorg soms jaren kan duren, terwijl we pas van terminale zorg spreken wanneer het overlijden binnen drie maanden wordt verwacht. Hoelang de palliatieve fase duurt, is voor iedereen verschillend: van enkele weken tot enkele maanden of jaren. Patiënten met een ongeneeslijke ziekte kunnen soms nog jaren leven, mede door steeds meer nieuwe behandelingen. Dit maakt passende zorg die aansluit bij jouw wensen en behoeften in deze levensfase erg belangrijk.

In de palliatieve fase ligt de focus niet meer op genezing, maar op een goede kwaliteit van leven. Dingen doen die jij belangrijk vindt, in de tijd die je er nog voor je ligt. Juist in de laatste periode van je leven is het belangrijk dat je zelf keuzes maakt: wat zijn jouw wensen, wat vind jij belangrijk en wie kan je hierbij helpen? Voor alle informatie, vragen, ervaringsverhalen en het vinden van passende zorg en begeleiding kan je terecht op overpalliatievezorg.nl. De informatie die je er vindt kan je ook helpen bij het voeren van een gesprek met je zorgverlener en omgeving over belangrijke beslissingen en te maken keuzes in jouw zorgtraject.

‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik. De website overpalliatievezorg.nl helpt me hierbij.’ (Marian, 58 jaar)

Op overpalliatievezorg.nl vind je informatie over:

‘Toen ik van de arts te horen kreeg dat ik niet meer beter word, dacht ik ‘mijn leven is over’. Maar het leven gaat gewoon door en er is nog genoeg waar ik plezier aan beleef. Met behulp van de website overpalliatievezorg.nl heb ik een aantal zaken al goed geregeld. Dat geeft rust om me nu op leuke dingen te richten.’ (Pieter, 72 jaar)

Zorg en hulp dichtbij huis

Soms krijg je als patiënt te maken met lichamelijke klachten zoals misselijkheid, pijn, benauwdheid of minder eetlust. Maar ook psychische klachten zoals angst, somberheid of vragen over de zin van het leven komen regelmatig voor. Het is goed om te weten dat er zorgverleners zijn die kunnen helpen om deze klachten te verminderen. Daarnaast kun je op praktisch gebied hulp krijgen. Je vindt op overpalliatievezorg.nl een overzicht van organisaties en zorgverleners bij jou in de buurt die jou en je naasten kunnen helpen en ondersteunen. De komende periode wordt dit overzicht steeds verder aangevuld en uitgebreid met zorgverleners en organisaties, zodat alle zorg in de palliatieve fase voortaan op één duidelijke plek vindbaar is. Wat is er nu al te vinden aan zorg en hulp op overpalliatievezorg.nl:  

  • Vrijwilligers palliatieve terminale zorg: vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid om jou of je naasten te ondersteunen bij de persoonlijke verzorging en begeleiding in de laatste dagen.
  • Lotgenotencontact: via bijvoorbeeld een patiëntenorganisatie, inloophuis of alzheimercafé kun je in contact komen met lotgenoten.
  • Hospices in de buurt: wanneer thuis sterven niet mogelijk is en je toch graag wilt sterven in een zo huiselijk mogelijke omgeving.
  • Rouw- en verliesbegeleiders: helpen jou als patiënt met het omgaan van verlies (van werk of zelfstandigheid bijvoorbeeld) en naasten met de rouwverwerking.
  • Wensstichtingen die jou kunnen helpen om je laatste wens uit te laten komen.

Ben je ongeneeslijk ziek en wil je informatie over palliatieve zorg? Ga naar overpalliatievezorg.nl

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid