Ir. Klaas Kieft EMFC

9 juli 2019

Bestuurslid

‘Geboren in 1955, in de Noordoostpolder. Klaas studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft, schoolde later bij in Bedrijfskunde en volgde als 50-plusser de Post Master opleiding Finance en Control. Is getrouwd, woont in Amersfoort, heeft twee al jaren zelfstandige kinderen en drie kleinkinderen. Klaas heeft na afronding van de TU-studie samen met zijn vrouw drie jaar in Bangladesh gewoond, voor werk bij een lokaal plattelandsontwikkelingsproject. Daarna volgden vijf jaar in windenergie, deels aan de universiteit Twente en deels bij een start-up windmolen-fabrikant. Vanaf 1989 werkt hij bij de NS, in diverse technische, leidinggevende en directiefuncties voor de onderhoudsorganisatie, voor stations-management en op het hoofdkantoor. De laatste vier jaar werkte hij voor NS in Ierland. Per 1 januari 2018 is hij teruggekeerd als Adviseur op het NS-hoofdkantoor in Utrecht, maar door de toenemende belasting van de ziekte is hij momenteel in de ziektewet.

Bij Klaas is eind oktober 2017 definitief de diagnose ALS gesteld, na vanaf mei 2017 ALS-verdacht te zijn door spreek- en slikklachten. Inmiddels zet het verlies van motorisch beheersing steeds verder door, en helaas minder langzaam dan hij aanvankelijk dacht. Kort na de diagnose heeft hij zich ingeschreven bij Tricals en doet mee met de PAN-studie en met diverse andere onderzoeken, zoals het MRI-, REVEALS- en Measure-onderzoek.

Hij heeft deelgenomen aan de intensieve PHALS-trail, waarvan het laatste blok behandelingen begin december is afgerond. Nu is het tot voorjaar 2019 wachten op de uitslagen, analyses en conclusies. Zijn deelname als tenor in een dubbelkwartet-koor moest hij al in 2016 staken door stemproblemen. Klaas was actief motorrijder; zijn zware motor heeft hij eerst voor een lichtere ingeruild waarmee hij nog een aantal mooie reizen heeft gemaakt. Ook sleutelde hij, samen met zijn zoon, in de tijd aan een paar oude motoren, die hij rijdend heeft gekregen voordat het niet meer kon. Beide motor-hobby’s zijn intussen gestaakt en alle motoren verkocht.

Hij is PAR-lid vanaf voorjaar 2018 en heeft namens de PAR deelgenomen aan het MND-congres in Glasgow in december. Daarnaast neemt hij voor het APC-bestuur tijdelijk de functie van penningmeester waar.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid