Lotgenotencontact – juist nu!

18 maart 2020

Bij lotgenotencontact gaat het om herkenning en erkenning. Lotgenotencontact is een waardevolle aanvulling op professionele hulp. Zorgprofessionals zouden het vaker moeten aanraden omdat het werkt. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit een onderzoek naar de meerwaarde van lotgenotencontact.

Angeliek Loer en Sarah Hielema, twee studenten verpleegkunde, onderzochten voor hun afstudeeropdracht aan de Hanzehogeschool of er daadwerkelijk bewijs is dat lotgenotencontact de ervaren gezondheid bevordert.

Onderzoek
Angeliek en Sarah definiëren lotgenotencontact als ‘een (georganiseerde) vorm van zelfhulp op vrijwillige basis zonder de aanwezigheid van een professionele hulpverlener.’ Lotgenotencontact heeft een positief effect op de gezondheid. Dat geldt voor alle vormen van lotgenotencontact: face-to-face, online en via telecommunicatie. Het biedt emotionele steun en de mogelijkheid tot het delen van kennis. Hierbij gaat het om herkenning en erkenning, dus geen therapie of herstel.

Bij regelmatig contact hebben mensen meer baat dan wanneer het contact incidenteel plaatsvindt. Wil je meer weten over dit onderzoek, lees dan hier het hele artikel.

Patiëntenvereniging APC
APC weet dit natuurlijk als geen ander. Daarom faciliteren wij lotgenotencontact in de vorm van het forum, FB-groep en de jaarlijkse patiënten-en naastendag.

Lotgenotencontact tijdens COVID-19

Per 23 maart organiseert APC een wekelijks online uur lotgenotencontact per video en chat voor haar leden. Meedoen? Meld je gratis aan als lid en stuur een aanmeldmail naar info@alspatientsconnected.com ovv online contact.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid